Träna för jobbet

Träning är bra för hälsan

Att tävla mot andra eller sig själv är kärnan i all träning som vi människor tar oss till och ju mer man vill vinna desto bättre resultat får man. Detta är relativt enkelt sätt att beskriva varför vi överhuvudtaget utsätter oss för så stora påfrestningar som hård träning ger men detta är vi programmerade för i vårt DNA och instinkter. Nu är det så att vi alla behöver jobba för att kunna betala våra räkningar och leva ett drägligt liv med olika sorters aktiviteter som förgyller våra liv på något sätt. Har du möjligheten att träna kommer du kunna prestera bättre i livet och må bättre med bättre hälsa men även då prestera bättre i jobbet självt, detta är bevisat många gånger om så att förneka det skulle vara annorlunda blir lite vanskligt.
Svettig kvinna

Träna för bättre arbete

Din arbetsdag kommer att förbättras avsevärt om du tränar och enligt forskare vid Stockholms Universitet samt Karolinska Institutet presterar du avsevärt mycket bättre om du även tränar lite på jobbet. Dessa forskare har lagt fram en undersökning som delade upp ett antal arbetare i 3 grupper och den ena fick minska arbetstiden med 2,5 timma per vecka och den tiden skulle ägnas åt träning. Den andra gruppen fick även den arbetstiden sänkt med 2,5 timmar men utan träning. Sista gruppen fick jobba på precis som vanligt normala 40 timmar i veckan. Intressant nog så presterade 2 av grupperna like mycket som de gjorde innan medans gruppen som tränade på arbetstid presterade mycket bättre på jobbet. Det förekom färre sjukdomar samt att de kände de hade mycket mer ork under arbetsdagarna.

Träning

Det ger resultat

Kan du inte eller hinner inte träna under arbetstid så kan du alltid utnyttja restiden till jobbet för att träna, löp till jobbet, cykla till tåget osv. Träning kommer göra underverk med din fysik och inte bara det för det är även förhöjning av livskvalitén av stora mått för både kropp men även för ditt psyke. I våra liv i dagsläget är tyvärr jobben mer och mer kontoriserade samt mycket stillasittande vilket gör att möjligheterna till träning blir alltmer avlägsna.

Där naturlig fysisk ansträngning saknas i livet är motion och träning det alltmer viktiga svaret för vårt välbefinnande och presterande. Självklart skall man kombinera detta med bra mat och hälsosam kost för att bästa resultat skall kunna uppnås, det är ganska självsägande att om man slänger i sig snabbmat hela tiden så blir träningsresultaten väldigt lidande.

Många lyckas kombinera kost med träning och kan prestera mycket bra i deras jobb, ett bra exempel är PokerStars-proffset Vanessa Selbst som rankas topp 10 i världen och hon fäster stor vikt vid vad hon äter för att kunna prestera vid pokerborden. En annan spelar som fäster stor vikt vid träning och prestation i jobbet är Kristy Arnett som även hon arbetar för PokerStars men samtidigt är mycket aktad för sin träningsfilosofi och ta gärna en titt på hennes video nedan som ger en mycket bra inblick i hur man kan göra för att prestera bättre.

Det är så att man måste vara absolut koncentrerad och detta under långa sessioner, därför skiljer sig de bästa från andra genom att de tränar och äter rätt men även lever sunt i allmänhet.

Brud tränar med hantel

Rekommendationer

Träning kommer ge bäst resultat om den utförs regelbundet och kontrollerat, för vuxna finns internationella rekommendationer sedan många år:

  • Helst 150 minuters träning per vecka
  • 75 minuters lättare motion eller löpning per vecka
  • Man bör träna flera gånger i veckan
  • Testa intervallträning
  • Bygga muskler minst 2 gånger/vecka
  • Sitt inte still hela tiden

För hälsan skull

Svenskar är genomgående bäst i hela Europa på att träna och faktum är att hela 70% av befolkningen genomför någon slags träning under en vecka. Ett annat faktum är att svenskarna är bäst på att bege sig till sitt gym men även ute i löpspåren, görs nu detta mer än 2 gånger per vecka så kommer utövaren att kunna ta del av träningens alla kroppsliga fördelar. I det moderna samhället har vi tack vare alla bekvämligheter som uppfunnits blivit väldigt stillasittande och detta strider mot våra naturliga behov.

Det är nämligen så enkelt att vi behöver träna för att kroppen och huvudet skall fungera som de ska men även för att vi ska känna oss friska och starka. Med bra kroppsfunktioner som tränas regelbundet får man bättre syreupptagningsförmåga som stärker immunförsvaret och man orkar mer samt att man undviker värk i större utsträckning. Bättre koncentrationsförmåga samt bättre minne är likaså fördelar för hjärnan får mer syre. Blodflödet i kroppen går lättare och hjärtat samt lungorna mår bra av belastning men även att själva benstommen blir starkare.

Manlig doktor med stetoskop

Alla kan träna

Förutom hälsan så är det så att den som tränar hämmar åldersförändringarna och visst blir alla äldre men de som tränar blir friskare och piggare. Spelar ingen roll när man börjar träna i livet för det skapar mervärde för kropp och själ, det är alltid möjligt att förbättra hälsan och i princip är det bara att anpassa träningen efter förmågan. Att motionera i vardagen ger mycket större effekt än vad många tror och att promenera till jobbet kan ge mycket men även att ta en sväng under lunchen är minst lika bra.

Planera träningen

Endorfiner frigörs när man tränar och vällusten ökar likaså men även dopaminhalten höjs som har stor del att göra med känslolivet. Att sporta hårt kan ge en slags mental berusning genom att dopaminhalten är mycket hög. Att träna lagom är bäst och inte som vissa gör, träna mer och mer, för det handlar om individuella förutsättningar så att träna lagom ger mer och mindre slitningar på kroppen samt att en övertränad kropp slits över förmågan. Detta medför att muskler slits ned istället för att byggas upp och resultatet blir det motsatta mot det förväntade. Orken kommer minska och immunförsvaret bryts ned samt att sömnsvårigheter uppstår, det finns vissa indikationer på att överträning är ett slags beroende.

Äldre man tränar med skivstång


Posted

in

by

Tags: