Ranking inom multisport

Multisport är en sport som växer både i Sverige, men även utomlands framför allt i våra närliggande skandinaviska länder. Precis som vilken annan sport som helst tävlar man i säsonger och utifrån de tävlingar som hålls i landet över en hel säsong går det att utläsa vem som för stunden är den bästa multisportutövaren. Det var länge oklart hur denna ranking skulle skapas i Sverige eftersom det inte fanns någon strömlinjeformad standard för hur viktig varje individuell tävling var jämfört med resten.

bild

Dock lyckades man under 2011 till slut fastställa ett system för ranking som har hållit sig idag. Detta system avser att utnämna de främsta individuella utövarna i Sverige genom att använda sig av de 20 största tävlingarna inom multisport som hålls varje år.

Denna typ av ranking tar inte hänsyn till klass eller tävlingsform, utan gäller för såväl sprint, långdistans, mixad klass eller herr/dam-klass, vilket gör den enkel att applicera på hela multisport-Sverige. Det tas inte hänsyn till placering i loppet, det vill säga vilken tur i ordningen man kommer över mållinjen. Istället tar man hänsyn till den absoluta prestationen, vilket innebär att tiden i minuter och sekunder avgör hur många poäng man samlar in till sin ranking. Därför kan flera olika utövare få liknande antal rankingpoäng, istället för att man går efter placering och ger fallande poäng utefter detta.

multisport_578x226

I Sverige finns det idag cirka 350 damer och 950 herrar på rankinglistan som togs fram 2011, vilket ger oss ungefär 1300 utövare att sammanställa. Denna siffra ökar stadig och om ett par år har vi säkerligen över 2000 namn på denna lista. Rankingpoängen man samlar under en säsong håller i sig i max 12 månader framöver innan de nollställs för en ny säsong, precis som i många andra sporter. Man hoppas att hela detta system ska få fler människor att bli intresserade och lockade av att börja utöva multisport.