Vad är multisport?

Multisport är en tävling som vanligtvis utförs i lag men det finns även vissa solotävlingar. Tävlingen är väldigt bred och de kan pågå i allt från 2 timmar till en period på 10 dagar.
Som du hör på namnet multisport så är det en tävling som innehåller olika etapper, olika sporter. Beroende på vilken typ av tävling du är med i kan det förekomma etapper som löpning, kajakpaddling, cykling, klättring och inlines, men det kan även förekomma andra typer av etapper som till exempel ridning, simning och annat. Det är helt och hållet upp till arrangören av tävlingen att bestämma vilka etapper det ska vara.

multisport-01
Är det en tävling som pågår i flera dagar så kan den pågå nonstop dygnet runt fram tills att den sista lagmedlemmen är i mål.  Då bestämmer laget helt själv när de ska äta, vila och vara på språng. Vissa av dessa tävlingar pågår bara under dagtid vilket gör att deltagarna får sova under nattetid och återhämta sig.
Multisport finns i hela världen och Sverige anordnar även tävlingar. Tävlingarna kan hållas i alla miljöer, från spektakulära miljöer, berg och skog till stadsmiljöer.

Längden på tävlingen och etapperna i tävlingen beror helt på vilken tävling man har anmält sig till. Det finns både damlag och herrlag men det vanligaste är mixade lag.

multisport-02

Tävlingen Adventure races är multisportens största tävling. Det är en tävling som kan vara allt från 50 – 100 mil lång. Denna tävling hålls alltid i spännande och utmanande miljöer och pågår i flera dagar, ibland så länge som 10 dagar. Denna tävling utmanar även den bästa multisportaren då de endast får en chans om dagen att fylla på med mat och utrustning. En del av etapperna de utför kan vara utan support.
I denna tävling är lagen mixade och det är alltid 4 personer som är ute på banan och tävlar.

multisport-04

Vill man själv prova på att tävla i multisport finns det dagstävlingar man kan delta i, antingen i lag eller som ensam tävlande.
Den formen som lockar flest är dagstävlingen i lag. Då är man ett lag på två personer och man utför olika etapper som bland annat cykling, kajakpaddling och orientering under 5 – 7 timmar. I denna tävling finns det för det mesta ett “center” dit man kommer för att byta utrusning mellan tävlingarna.

Väljer man att tävla som ensam person finns det solotävlingar som pågår mellan 5 – 12 timmar. Under dessa tävlingar tävlar man i olika etapper som löpning, mountainbike och kajak och dessa tävlingar kan man likna vid triathlon då bytena är snabba och banorna är snitslade.

För närvarande är det största och mest kända klubbarna inom multisport i Sverige FK Herkules från Mölndal samt Stockholm Multisport från Stockholm. Båda dessa klubbar har kring 100 medlemmar vardera. Något mindre, men ändå bland de största, är klubbarna IKSU Multisport från Umeå samt Heleneholm och SISU, båda från Skåne. De två mest kända utövarna, som ibland kallas för de främsta i Sverige, heter Eva Nyström och Martin Flinta och de representerar Karlstad Multisport, som är den av de äldsta multisportklubbarna i Sverige.